Γάμος

Οι συμβολισμοί στο γάμο

Ο γάμος είναι ένα μυστήριο το οποίο είναι γεμάτο συμβολισμούς κι ερμηνείες. Πριν την τελετή, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν υπάρχουν πολλά πράγματα και καταστάσεις, που έχουν υιοθετηθεί από τα νεόνυμφα ζευγάρια κι επισφραγίζουν, κατά κάποιο τρόπο, τη διαχρονικότητα των εθίμων και των παραδόσεων.

Λευκό νυφικό: Το λευκό δεν φοριόταν πάντα στους γάμους αλλά καθιερώθηκε ως χρώμα του γάμου κατά τη Βικτοριανή εποχή και με το πέρασμα του χρόνου το υιοθέτησαν κι υπόλοιποι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο. Επιλέχθηκε ως το χρώμα που συμβολίζει την αγνότητα και την αθωότητα.

Πέπλο: το πέπλο στα παλαιότερα χρόνια κάλυπτε όλο το πρόσωπο της νύφης (κάτι που συμβαίνει και στις μέρες μας στους περισσότερους καθολικούς γάμους). Αυτό συνέβαινε για να μην είναι εκτεθειμένο το πρόσωπο της νύφης στο “κακό μάτι”.
Νυφική Ανθοδέσμη: Το έθιμο της νυφικής ανθοδέσμης έρχεται από την αρχαία Ρώμη όπου οι νύφες κρατούσαν ανθοδέσμες από διαφορετικά βότανα με ξεχωριστούς συμβολισμούς, όπως για παράδειγμα η αγνότητα, η γονιμότητα, η μακροζωία κτλ.
Κρασί: Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου ο γαμπρός και η νύφη πίνουν από μια γουλιά κρασί ο καθένας από το ίδιο ποτήρι. Η κίνηση αυτή συμβολίζει την κοινότητα των στιγμών της ζωής τους. Από εδώ και στο εξής, με αυτό τον τρόπο, θα μοιράζονται από κοινού όλες τις στιγμές της ζωής, τις χαρές και τις λύπες.
Η θέση της νύφης και του γαμπρού στο μυστήριο: Ο γαμπρός και η νύφη κατά τη διάρκεια της τελετής στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον με τη νύφη να στέκεται στα αριστερά του γαμπρού. Η θέση αυτή έχει δύο έννοιες. Υποδηλώνει πως άντρας και γυναίκα είναι ισότιμοι και γι’ αυτό στέκονται ο ένας στο πλάι του άλλου και η γυναίκα, ειδικά, στέκεται στα αριστερά του άντρα γιατί κι η Εύα φτιάχτηκε από το αριστερό πλευρό του Αδάμ.
Βέρες: Οι βέρες είναι ένα αρχαίο Ρωμαϊκό έθιμο. Οι Ρωμαίοι τη φορούσαν στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού τους χεριού γιατί πίστευαν ότι από εκεί περνάει η φλέβα που συνδέεται κατευθείαν με την καρδιά. Στις μέρες μας, οι Ορθόδοξοι, φορούν τη βέρα στον παράμεσο του δεξιού τους χεριού και οι Καθολικοί στον παράμεσο του αριστερού τους χεριού.
Στέφανα: Τα νυφικά στέφανα παλαιότερα ήταν φτιαγμένα από άνθη πορτοκαλιάς, λεμονιάς ή κλαδιά ελιάς. Συμβολίζουν την ένωση δύο ανθρώπων και το πέρασμά τους στην κοινή καινούρια τους ζωή.
Μήνας του μέλιτος: Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, οι νιόπαντροι περνούσαν έναν ολόκληρο μήνα μόνοι τους, μέχρι τη χάση του φεγγαριού, απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων και ένα ποτό φτιαγμένο από μέλι. Γι’ αυτό ονομάστηκε κι έτσι.

catering lefkada

gamos lefkada

lefkada wedding

Related Posts