Γάμος

Τα έθιμα του γάμου στην Ελλάδα

Ο γάμος, μια ιερή τελετή, ένα ξεχωριστό μυστήριο, γεμάτο αγάπη και σεβασμό προς την απόφαση δύο ανθρώπων να πορευτούν μαζί στη ζωή και να επισημοποιήσουν αυτή τους την απόφαση μαζί με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.
Σ’ αυτό το γεγονός, το πιο σημαντικό στη ζωή μας, πολλά έθιμα λαμβάνουν χώρα, άλλοτε με αίσθηση πειράγματος, άλλοτε ως ευκαιρία για διασκέδαση κι άλλοτε ως παρακαταθήκη γενεών για μια ζωή ανθόσπαρτη για το ζευγάρι. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά έθιμα που διατηρούν τα ζευγάρια με σθένος:
1. Το “στενό” παπούτσι είναι διαδεδομένο την ημέρα εκείνη κι αφορά τον κουμπάρο και τη νύφη. Ο κουμπάρος πάει στο σπίτι, όπου ετοιμάζεται η νύφη, για να την πάρει για την εκκλησία. Εκείνη κάνει τη δύσκολη, προσποιείται ότι το παπούτσι της είναι στενό και δεν της χωράει. Ο μόνος τρόπος για να μπει είναι να βάλει ο κουμπάρος χρήματα μέσα στο παπούτσι.
2.Το πιο γνωστό έθιμο είναι το στρώσιμο του κρεβατιού. Δύο ή τρεις μέρες, πριν το μυστήριο, το ζευγάρι οργανώνει μάζωξη στο σπίτι με φίλους και συγγενείς. Εκείνοι βοηθούν στο στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού. Έπειτα περνούν όλοι στην κρεβατοκάμαρα και ρίχνουν πάνω στο κρεβάτι ρύζι, για να ριζώσει το ζευγάρι, χρήματα για να είναι πάντα οικονομικά εύφορη η ζωή τους κι ένα μικρό μωρό για καλούς απογόνους.
3. Ένα ξενόφερτο έθιμο που ενθουσιάζει τις νυφούλες είναι το πέταγμα της ανθοδέσμης. Μετά το τέλος του μυστηρίου, η νύφη συγκεντρώνει όλες τις ανύπαντρες φίλες της κοντά της και με γυρισμένη πλάτη ρίχνει προς αυτές την ανθοδέσμη. Η τυχερή που θα πιάσει τα λουλούδια, σύμφωνα με το έθιμο, θα είναι κι εκείνη που θα παντρευτεί πρώτη.
4. Στα νυφικά παπούτσια μπορούν να δουν γραμμένο το όνομά τους οι επίδοξες νυφούλες, όχι από ιδιοτροπία αλλά ένεκα εθίμου. Σύμφωνα με αυτή την τακτική, η νύφη, την ώρα που ντύνεται, γράφει τα ονόματα των ελεύθερων κοριτσιών που είναι μαζί της, στον πάτο των παπουτσιών της. Το όνομα της κοπέλας που θα σβηστεί πρώτο θα σημάνει και την αρχή της άμεσης αποκαταστασής της, δηλαδή του γάμου της!

catering για γάμο

wedding lefkada

Πιστεύετε ή όχι στα έθιμα και τις παραδόσεις, δεν έχει σημασία. Εκείνη η μέρα σάς ανήκει και μπορείτε να τη βιώσετε όπως εσείς επιθυμείτε, μοναδικά κι ανεπανάληπτα!

Related Posts